Het tik-tak model door de jaren heen

Intels “tik-tak” model zorgt voor vertrouwen in de toekomst van microprocessors en de devices die daarop gebaseerd zijn. Volgens dit model levert Intel—al langere tijd met succes—continue innovaties in de technologie van het productieproces en de microarchitectuur van de processor in afwisselende “tik” en “tak” cycli.

Een tik ontwikkelt de productietechnologie

Met elke "tik" cyclus ontwikkelt Intel de technologie van haar productieproces om de voordelen van de wet van Moore aan haar gebruikers te kunnen bieden. De gebruikelijke toename van transistor-dichtheid zorgt voor nieuwe mogelijkheden, betere prestaties en een verbeterd energieverbruik—en dat alles in een kleinere, krachtigere versie van de vorige “tak” microarchitectuur.

Een “tik” kwam bijvoorbeeld overeen met de onthulling van Intels 3D tri-gate transistors op basis van de nieuwe 22 nm productieproces-technologie. Deze nieuwe technologie biedt betere prestaties en maakt een langere accuduur mogelijk voor smartphones, tablets en de nieuwe, ultraslanke Ultrabook™ devices.

Een tok zorgt voor nieuwe microarchitectuur

In afwisselende “tok” cycli gebruikt Intel de productieproces-technologie van de voorgaande “tik” cyclus om de volgende grote innovatie in de microarchitectuur van processors mogelijk te maken. Ontwikkelingen van Intel® microarchitectuur leiden tot een verbeterd energieverbruik, krachtigere prestaties en extra functionaliteit, zoals door hardware ondersteunde video transcoding, versleuteling/ontcijfering en andere geïntegreerde mogelijkheden.

Voorspelbare processorontwikkelingen

Intels ontwerpteams werken gelijktijdig over de hele wereld voor gecoördineerde technologische ontwikkelingen op basis van het tik-tak model. Ontwikkelingen vinden in de industrie op een jaarlijks ritme plaats, dat voorspelbaar en vooraf te plannen is. 

14 nm 3D transistors: ongeëvenaarde prestaties
en efficiëntie >

Investeringen in de industrie

Duizenden aanbieders zijn afhankelijk van Intel® processors voor hun productontwikkeling. Om hen vooruit te helpen met nieuwe productontwikkelingen investeert Intel op grote schaal in onderzoek dat innovaties op het niveau van de chip mogelijk maakt en nieuwe standaarden in de industrie introduceert. In combinatie met de voorspelbaarheid van Intels tik-tak model, stimuleren deze inspanningen snellere en efficiëntere innovatie in de gehele industrie—jaar in, jaar uit.

Gerelateerde video's

Intel Fellow Mark Bohr bespreekt het nieuwe 14 nm transistorproces en hoe de tri-gate fins nu langer, dunner en dichter op elkaar geplaatst zijn, voor meer prestaties, een lager energieverbruik en een langere accuduur voor een geweldige computerervaring.

Bekijk de video

De Intel® 3D tri-gate transistor en de massaproductie ervan markeren een keerpunt in de fundamentele structuur van de computerchip. Verder lezen over de geschiedenis van transistors.

Bekijk de video

Gerelateerd materiaal