• <Meer weten, ga naar intel.com
Masthead Light

Vijf tips om Windows* 8 functies te gebruiken als een pro

Microsoft’s meest recente en beste aanbod, Windows 8*, is een baanbrekend nieuw besturingssysteem dat een werkelijk unieke gebruikservaring levert. In hoofdzaak ontworpen voor gebruik met Ultrabook™ apparaten, alles-in-één-pc's en tablets, ziet Windows 8 er heel anders uit dan wat je tot nu toe gewend bent. Maar dat betekent niet dat het moeilijk hoeft te zijn om de touchscherm-interface onder de knie te krijgen. En het betekent evenmin dat je per se een touchscherm moet hebben om het besturingssysteem ten volle te gebruiken voor productiviteit op het werk of vermaak in je vrije tijd. Hier zijn een paar nuttige tips en snelkoppelingen waarmee je de Windows 8 functies in geen tijd als een pro zult gebruiken, op welk platform je het ook draait.

 

Haal het onderste uit de kan met Windows 8 functies: Charms-bar

De charms-bar van Windows 8, aan de rechterkant van je beeldscherm, geeft snel en gemakkelijk toegang tot de meest gebruikte functies en bevat opdrachten zoals zoeken, delen, instellingen, apparaten en de o, zo belangrijke startknop. Afhankelijk van de computer die je gebruikt, zijn er drie verschillende mogelijkheden om de charms bar te openen:

 

  • Aanraakscherm: Veeg over de rechterrand van je scherm.
  • Toetsenbord: Druk op Windows-toets+C.
  • Muis: Beweeg je muis boven de boven- of onderkant van de rechterzijde van het scherm.

 

Programma's afsluiten in Windows 8

Je bent er waarschijnlijk aan gewend om programma's af te sluiten door te klikken op de X in de rechter bovenhoek van het venster van het programma dat je wilt afsluiten. In Windows 8 hangt de procedure ervan af of je een apparaat met een aanraakscherm gebruikt, of met een muis en toetsenbord werkt:

 

  • Touchscherm: Veeg vanaf de bovenzijde van het scherm naar de onderkant van het scherm.
  • Toetsenbord; Druk op Alt+F4.
  • Muis: Beweeg je muis over de linker bovenrand van je scherm om de lijst met geopende apps te openen. Klik rechts op de app die je wilt afsluiten en klik vervolgens op afsluiten.

 

Ruimte maximaliseren met de Windows 8 splitscreen-modus

Een van de aardigste functies van Windows 8 is de verbeterde mogelijkheid om je scherm tussen twee apps op te delen; zo wordt het veel gemakkelijker om van de ene naar de andere app te schakelen zonder dat je daadwerkelijk hoeft te toggelen, en dat kan je productiviteit aanzienlijk verhogen. Aanvankelijk zal het ene programma twee derde van het scherm in beslag nemen, terwijl het andere programma een derde van het scherm vult. Hier volgen drie methodes die je kunt gebruiken om de splitscreen-modus van Windows 8 te activeren:

 

  • Touchscherm: Veeg vanaf de bovenrand van je scherm naar beneden en dan naar links of naar rechts, afhankelijk van waar je de app wilt plaatsen.
  • Toetsenbord; Druk op Windows-toets+pijltje links of Windows-toets+pijltje rechts.
  • Muis: Klik op de titelbalk van de app en sleep de app naar links of naar rechts. Het programma zal automatisch de helft van je scherm vullen.

 

Windows 8 en de opkomst van supercoole afbeeldings- en gebarenwachtwoorden

Windows 8 heeft het concept van wachtwoordbeveiliging op revolutionaire wijze herzien Ben je het type persoon dat altijd een haat/liefde-verhouding met wachtwoorden heeft gehad, of vergeet je ze alsmaar weer of worstel je om telkens weer op een nieuw, goed beveiligd wachtwoord te komen, dan zul je helemaal weg zijn van de nieuwe wachtwoordfunctie van Windows 8. De functie is gebaseerd op een combinatie van afbeeldingen en gebaren, waardoor je niet langer een reeks alfanumerieke tekens hoeft in te voeren. In plaats daarvan gebruik je eenvoudigweg een zelf gekozen combinatie van cirkels, rechte lijnen en tikken op een afbeelding van je keuze. Als dat niet cool en handig is, dan weten wij het ook niet meer.

 

Omschakelen naar de traditionele bureaublad-modus

Met Windows 8 kun je omschakelen tussen de standaard “aanraakmodus” en een meer traditionele “bureaublad-modus.” Dat betekent dat het mogelijk is om terug te schakelen naar de oude en vertrouwde bedieningservaring, als je daar de voorkeur aan geeft. De bureaublad-modus van Windows 8 werkt op precies dezelfde manier als in Windows 7, waardoor je in feite twee besturingssystemen tot je beschikking hebt.

 

Begin te winkelen voor een nieuwe Ultrabook™ convertible, alles-in-één-pc, of tablet met Windows 8.

Klaar voor een upgrade?

Bekijk Ultrabook™ devices

Vergelijk processors, notebooks en 2 in 1 devices, inclusief Ultrabook™. Vind vandaag nog je volgende pc.

Intel productzoeker >