• <Meer weten, ga naar intel.com

Wat is een netbook?

Wat zijn netbooks?

Door: Jared Spurbeck

Eenvoudig gezegd, is een netbook een klein notebook. Ze hebben doorgaans een scherm van ongeveer 10 inch en zijn voorzien van een klein toetsenbord en een overeenkomstige kleine touchpad. Daarnaast zijn ze extreem compact en uitermate licht. Ze zijn ook goedkoop. Een high-end netbook kost ongeveer hetzelfde als een low-end notebook of tablet.

De meeste netbooks zijn voorzien van een Intel® Atom™ processor*. Deze processors zijn wat minder krachtig, maar gebruiken ook veel minder elektriciteit. Doorgaans is Windows 7 Starter Edition* geïnstalleerd. Dit besturingssysteem heeft een beperkte functionaliteit. Er zijn ook netbooks die zijn voorzien van de volledige versie van besturingssystemen als Ubuntu*. Hier kun je geen Windows-apps op uitvoeren, maar ze zijn ook niet vatbaar voor Windows-virussen.

Wat kunnen netbooks?

Netbooks zijn uitermate geschikt om te internetten, voor social gaming en lichte tekst- of beeldbewerkingstaken. Hoewel bepaalde netbooks HD-video kunnen afspelen, kunnen grote foto- en videobestanden minder goed worden verwerkt. Je kunt op Windows-netbooks ook Windows-games spelen, maar controleer voor nieuwere titels wel of ze geschikt zijn voor je netbook.

Hoe verhouden netbooks zich tot notebooks?

Het voordeel van netbooks is dat ze zeer handig en draagbaar zijn en ze zelfs in je handtas of tas passen en dat ze bijzonder licht zijn. Neem daarbij optionele accessoires als een compacte reismuis en een 3G wireless modem en je beschikt over een kleine computer, waar je ook gaat of staat.

Hoe verhouden netbooks zich tot tablets?

Netbooks hebben maar zelden een touchscreen en ze zijn iets trager dan tablets, aangezien de meeste netbooks zijn voorzien van een besturingssysteem (Microsoft Windows) dat is ontworpen voor desktopcomputers. Aan de andere kant zijn netbooks voorzien van een ingebouwd toetsenbord en ingebouwde geheugenkaartlezers. Bovendien kun je een touchpad of muis gebruiken om te internetten, inclusief Silverlight*- en Adobe* Flash*-games en -video's.

Welke apps kun je op een netbook gebruiken?

Op Netbooks met Microsoft Windows kun je Windows-apps, zoals Microsoft Office* uitvoeren. Intel AppUp™ is een online winkel voor Windows-netbookapps, Ubuntu beschikt over Software Centre* en Google heeft de Chrome Webstore*, waar je apps kunt krijgen voor netbooks met de Chrome-browser.

Wanneer je games of videobewerkingstaken op een netbook uitvoert, is de kans groot dat alles wat langzamer gaat, maar alle andere computertaken die je kunt bedenken, zijn goed te doen.

Kan ik een netbook als hoofdcomputer gebruiken?

Dat is iets wat je zelf moet beslissen. Je kunt er wellicht een uitproberen om te zien of het wat is. Vergeet niet dat netbooks zijn ontworpen met het oog op entertainment en draagbaarheid, ze zijn niet bedoeld als 'werkpaarden'. Hou bovendien rekening met een gezonde ergonomie. Het is niet goed voor je om elke dag uren achter elkaar voorovergebogen over een kleine computer te hangen.

Is een netbook geschikt voor mij?

Wederom is dit iets wat je zelf moet beslissen op basis van de voor- en nadelen en waar je het apparaat voor gebruikt. Persoonlijk heb ik me uitermate goed vermaakt toen ik er een uitprobeerde, en ben ik benieuwd naar de nieuwe modellen in de winkel. Probeer ze uit om je eigen mening te vormen!

Gesprekken