• <Meer weten, ga naar intel.com

Windows* 8 handleiding

Als je nog Windows 7 gebruikt wordt het tijd om de sprong naar Windows 8 te maken. Hoewel de veranderingen in de interface enigszins wennen zijn, zijn er veel verbeteringen onder de motorkap en een scala aan krachtige nieuwe apps aan het besturingssysteem toegevoegd.

Inderdaad, als je een jarenlange Windowsgebruiker bent is het een behoorlijk verregaande verandering ten opzichte van eerdere Windows systemen, met het startmenu dat is vervangen door het startscherm, en configuratieschermen buiten beeld, maar als je eraan went werkt het eigenlijk best makkelijk, en het is in bepaalde opzichten zeker sneller.

 

 

Het Windows 8 startscherm

Het aanmeldscherm lijkt niet veel veranderd te zijn ten opzichte van Windows 7, maar op het moment dat je inlogt kom je er tot je verbazing achter dat je op het startscherm aankomt en niet op het bureaublad (hoewel je dat in Windows 8.1 in de instellingen kunt veranderen). Het startscherm is vrolijk en kleurrijk:

TuneIn tegel op het Windows* 8 startscherm

Je ziet dat er grote tegels zijn met snelkoppelingen die leiden naar verschillende programma's op uw Ultrabook™ of andere Windows 8 computer. Sommige tegels tonen in dit scherm zelfs al informatie, zoals het weer en aandelen, wat erg handig is.

Om op het bureaublad terecht te komen hoef je alleen maar linksonder op het bureaublad icoon te tikken (misschien zit hij op jouw startscherm op een andere plek, maar het ziet er altijd uit als een miniatuur bureaublad met het woord "bureaublad" erop). Eén klik of tik en je bevindt je op het Windows bureaublad.

Om terug te keren naar het startscherm druk je op de Windowsknop op het toetsenbord, of klik op de Windowsknop linksonder op de taakbalk als je al de stap naar Windows 8.1 hebt genomen. Lekker makkelijk.

Onthoud, dat het startscherm het startmenu uit oudere Windows systemen vervangt. Waar je misschien even aan moet wennen is dat alle systeemfuncties—het Wi-Fi signaal, tijd, datum, enzovoorts—die zich rechtsonder op de taakbalk bevonden, nu niet meer in beeld zijn. De meeste van deze functies kun je nu terugvinden in wat in Windows 8 de charms bar genoemd wordt.

Klok en bureaubladachtergrond screenshot in Windows* 8

De charms bar

Je opent de charms bar door simpelweg vanaf de rechterrand van het scherm naar het midden van het scherm te vegen, door met je muis naar de rechterrand van het scherm te gaan, of door de Windows knop+C op uw toetsenbord in te drukken.

Van boven naar beneden zie je de volgende icoontjes: Zoeken, Delen, Start, Apparaten en Instellingen.

Vooral Zoeken is erg cool, want op het moment dat je de charms bar in beeld hebt kun je al beginnen met het typen van de naam van het bestand of het programma dat je zoekt, en de zoekresultaten worden al weergegeven terwijl je je zoekopdracht ingeeft. Deze zoekresultaten hebben betrekking op apps, bestanden, data en nog veel meer. Dit is een grote stap voorwaarts in zoektechnologie.

Met Delen kun je het delen van bestanden en systemen beheren, met Start kun je het startscherm configureren—wat erg handig is—en met Apparaten kun je de instelling beheren van wat het dan ook is dat je aan je computer hebt gehangen. Settings ten slotte is het oude configuratiescherm van de eerdere Windows systemen, maar in een nieuwer en gebruiksvriendelijker jasje.

Microsoft heeft zijn best gedaan om het administratieve gedoe uit het zicht te werken, zodat je je echt op je taak kunt richten zonder dat je de taakbalk, het startmenu en dat soort zaken constant in het beeld hebt.

Het is misschien even wennen, maar als je begrijpt hoe je tussen het startscherm en het bureaublad kunt wisselen en hoe de charms bar werkt, zul je versteld staan over hoe Windows 8 op eerdere versies van Windows lijkt. Probeer het gewoon eens.

Meer informatie

Bekijk Ultrabook™ devices

Vergelijk processors, notebooks en 2 in 1 devices, inclusief Ultrabook™. Vind vandaag nog je volgende pc.

Intel productzoeker >

Winkel voor een Ultrabook™

 • ASUS TAICHI*

  Het biedt de prestaties van een notebook wanneer je het nodig hebt en het gemak van een tablet wanneer het kan, en is geschikt voor dual displays.

 • Dell XPS* 12

  Half notebook. Half tablet. Deze touch 12" convertible notebook combineert de fun van een Windows 8 touch tablet met de kracht en de productiviteit van een Ultrabook™.

 • Lenovo IdeaPad* Yoga

  Werk in de notebook stand. Blijf op de hoogte in de tablet stand. Laat je concurrenten zien wat je in huis hebt in de tent stand. En je brengt het beste uit jezelf naar voren in de stand mode.

 • Sony VAIO* Duo 11

  Het beste van twee werelden: een full HD notebook en een touchscreen tablet. Alles in een compact, mobiel design dat altijd voor je klaar staat.

 • Acer Aspire S7*

  Acer's slankste en lichtste touch Ultrabook. Deze computer helpt je kanten van jezelf te ontdekken waarvan je niet eens wist dat je ze had.