Over bepaalde kwesties wordt eindeloos gedebatteerd. Denk aan chocola of vanille, snowboarden of skiën. Als we de politiek even overslaan, is het grootste doorlopende debat een discussie die de wereld van de technologie nu al meer dan twintig jaar bezighoudt: het Mac* of pc-debat.

Gelukkig is dit debat de katalysator geweest voor doorlopende verbeteringen aan beide platformen. Ze zijn er intuïtiever, krachtiger en gebruikersvriendelijker door geworden. En met de verbluffende Ultrabook™ als nieuwste product ziet de toekomst van zowel pc als Mac er rooskleurig uit!

Mac of pc: de winnaar… zijn wij allemaal

Als je op zoek bent naar een computer, heb je tegenwoordig ongelofelijk veel keuze. Eigenlijk is er geen echte winnaar van het Mac of pc-debat. Beide apparaten kennen aanzienlijke verbeteringen. Ze kunnen allebei worden uitgerust met Intel® Core™ processors, met indrukwekkende prestaties tot gevolg. Daarnaast zien we bij zowel Mac als pc meer geheugencapaciteit, meer ruimte op de harde schijf, stabiliteitsverbeteringen en een betere beschikbaarheid dan vier jaar geleden. Er zijn echter ook verschillen: pc's en Ultrabooks™ met touchscreens zijn goed verkrijgbaar, maar Apple heeft nog geen Mac of MacBook* uitgebracht met geïntegreerde touchscreentechnologie. Het Retina display reduceert schitteringen en spiegeling, en is standaard aanwezig op de MacBook Pro* en iPad*, maar minder gangbaar op pc's. 

Compatibiliteit

Het belangrijkste besturingssysteem voor Apple is OSX*. Pc's maken gebruik van Microsoft Windows*. Maar alleen Macs kunnen beide besturingssystemen gebruiken. Uiteraard ontwikkelen beide systemen steeds snellere en krachtigere versies van deze steeds gebruikersvriendelijkere besturingssystemen die meer compatibel zijn met draagbare apparaten.

Hoewel de pc het meest wordt gebruikt op de werkplek, zijn veel softwareprogramma's voor professioneel gebruik, waaronder Microsoft Office* en de Adobe Creative Suite*, beschikbaar voor beide besturingssystemen. Apps voor in de vrije tijd zijn niet alleen beschikbaar voor draagbare apparaten. Er zijn verschillende webgebaseerde applicaties waarvoor je geen software meer op je computer hoeft te installeren. Alle functies zijn opgenomen in de webbrowser. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar waarschijnlijk ben je er al mee bekend. Denk aan Flickr* voor het online beheer en delen van foto's, Pinterest* om online een fotoalbum samen te stellen, YouTube* apps voor het streamen van je favoriete video's en Qusic*, een app die je op de hoogte houdt van nieuwe releases van je favoriete artiesten.

Betrouwbaarheid

Als het gaat om betrouwbaarheid, zien we een paar interessante ontwikkelingen in het Mac of pc-debat. Hoewel de meerderheid van de pc-gebruikers weet dat hun apparaten kwetsbaar zijn voor malware en virussen, zijn door recente incidenten nu ook Mac-gebruikers zich ervan bewust dat Macs eveneens kwetsbaar zijn voor geavanceerde aanvallen. Zowel pc- als Mac-gebruikers hebben baat bij de installatie van up-to-date antivirussoftware die is ontworpen om hun apparaten te beschermen tegen kwaadwillende aanvallen. 

Ook op het gebied van reparatie hebben beide besturingssystemen grote stappen voorwaarts gezet. Het is nog steeds raadzaam om een kapotte Mac naar een Apple Genius Bar* te brengen bij een geautoriseerde Apple dealer, maar het aantal locaties is de afgelopen jaren flink toegenomen. Pc-gebruikers hebben meer keuze. Ze kunnen zowel terecht bij een lokale reparateur van elektronica als bij het reparatiecentrum van een keten, al blijft het altijd hun eigen verantwoordelijkheid om te kiezen voor een reparateur die de standaarden van de fabrikant van de pc naleeft.

Al sinds de dag dat de pc en de Mac op de markt kwamen, is er een discussie gaande welke de beste is. Afhankelijk van aan wie je het vraagt, kan het Mac of pc-debat vaak hoger oplopen dan een debat over politiek of religie. Hoewel er een grote groep fanatieke Microsoft gebruiker is, is er ook een groep die volkomen loyaal is aan de Mac* van Apple. Daarnaast is er nog een groep die valt in de computercategorie 'geen voorkeur'.

Kosten

Voor veel mensen spelen de kosten een belangrijke rol. Je wilt zo veel mogelijk waar voor je geld. Tot nu heeft de pc de budgetvriendelijke markt beheerst, aangezien de Mac altijd zo'n € 100 tot € 500 duurder is dan een vergelijkbare pc. Deze kloof is echter aanzienlijk kleiner geworden. Om de prijs te verlagen heeft de Mac wel wat concessies moeten doen wat de eigenschappen betreft: geheugen en schijfruimte.

Geheugen

De meeste notebooks en desktops beschikken over 2 tot 8 GB RAM, terwijl de Macs doorgaans maar over 1 GB tot 4 GB beschikken. Vergeet niet dat dit voor standaardmodellen geldt en niet voor speciale bestellingen.

Schijfruimte

Macs hebben doorgaans kleinere harde schijven dan pc's. Dit kan komen omdat bepaalde Mac-bestanden en -toepassingen iets kleiner zijn dan hun tegenhanger voor de pc. Gemiddeld is het prijsverschil tussen een Mac en een vergelijkbare pc nog altijd enkele honderden euro's. Wat het budget betreft moet de Mac het afleggen tegen de pc.

Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden die de Mac wel eens tot de meest rendabele computer kunnen maken: stabiliteit en compatibiliteit.

Stabiliteit

In het verleden wilden pc's nog wel eens crashen en werden de gebruikers geconfronteerd met het 'blauwe scherm', maar de afgelopen jaren heeft Microsoft het besturingssysteem betrouwbaarder gemaakt. De Mac-hardware staat daarentegen bekend om de stabiliteit en crasht maar zelden.

Compatibiliteit

In tegenstelling tot een pc kan op de Mac ook Windows worden uitgevoerd. Als je een Mac en een pc wilt combineren, is een Mac je beste optie.

Beschikbaarheid

Macs zijn exclusief van Apple. Dit betekent dat de prijzen en kenmerken bijna overal hetzelfde zijn. Hierdoor is de beschikbaarheid van de Mac beperkt. Dankzij de nieuwe Apple stores is het nu echter makkelijker om een Mac en accessoires voor de Mac te kopen. Een upgrade of reparatie kan alleen worden uitgevoerd door een geautoriseerd Apple support center.

Pc's zijn daarentegen verkrijgbaar via een groot aantal winkels en fabrikanten. Dit betekent een uitgebreider aanbod, grotere prijsverschillen en dat de meeste elektronicazaken en -fabrikanten reparaties en upgrades kunnen uitvoeren. Thuisgebruikers kunnen ook eenvoudiger zelf upgrades en reparaties uitvoeren, omdat de onderdelen eenvoudig te vinden zijn.

Software

De laatste vergelijking tussen de pc en de Mac heeft betrekking op de software. Dit is een nek-aan-nekrace. Microsoft heeft zelfs een versie van Microsoft Office voor de Mac uitgegeven om te bewijzen dat Apple en Microsoft goed samen kunnen gaan. Al met al wint de Mac het qua compatibiliteit met andere software, aangezien pc's alleen Windows vriendelijke software ondersteunen. Beide systemen ondersteunen de meeste open-sourcesoftware. De software voor beide systemen is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te leren.

De keuze komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur. Vanwege de prijs en de beschikbaarheid komt de pc als winnaar uit de bus, terwijl de Mac meer is voorbehouden aan de elite en computergebruikers die anti-Microsoft zijn.

Lees Inside Scoop voor onze ideeën over technologie, lifestyle en cultuur.

Bronnen:
Diffen: http://www.diffen.com/difference/Mac_vs_PC
Popular Mechanics : http://www.popularmechanics.com/technology/gadgets/tests/4258725
Mac of pc: http://macvspc.info/pages/01f-pc_myths_debunked.html