• <Meer weten, ga naar intel.com

Bluetooth gebruiken

Bluetooth op notebooks

Dankzij de Bluetooth*-technologie kun jij je notebook aansluiten op een ander apparaat met Bluetooth, zonder dat daar kabels voor nodig zijn. Reizen, werken en gamen wordt hierdoor een stuk eenvoudiger, aangezien je niet zoveel apparatuur hoeft mee te nemen en het aansluiten veel sneller gaat. Maar hoe werkt Bluetooth voor notebooks?

Compatibele apparaten

Het belangrijkste criterium om Bluetooth te kunnen gebruiken op een notebook is om twee compatibele apparaten te vinden. Beide apparaten moeten niet alleen zijn uitgerust met Bluetooth-technologie, maar moeten ook hetzelfde profiel delen. Profielen worden gelukkig meestal met gezond verstand bepaald. Zo kun je bijvoorbeeld een Bluetooth-camera gebruiken bij een Bluetooth-notebook, omdat deze een profiel delen waarmee je gegevens kunt overdragen van de camera naar de computer. En om dezelfde reden kun je een Bluetooth-hoofdtelefoon aansluiten op je Bluetooth-notebook. Je kunt de hoofdtelefoon echter niet verbinden met de camera, omdat deze niet compatibel zijn.

Bluetooth-pictogrammen

Volgens Bluetooth.com kun je het gebruik van Bluetooth op je notebook bijhouden via ervaringspictogrammen. Deze pictogrammen laten je weten waarvoor een apparaat dient, zodat je kunt bepalen of het kan worden gebruikt met Bluetooth voor notebooks. Als je bijvoorbeeld een muzieknoot ziet op de verpakking, dan weet je dat het apparaat bedoeld is voor de overdracht van muziek. Zo kan een muziekspeler of mobiele telefoon worden verbonden met een Bluetooth-notebook om mp3-bestanden over te dragen.

Efficiënt gebruik van je computer

Met Bluetooth op je notebook kun je beter werken en gamen. Het is dan ook verstandig om apparaten te zoeken die jouw efficiëntie vergroten. Notebooktoetsenborden zijn bijvoorbeeld vaak te klein of te oncomfortabel voor langdurig gebruik. Dan kan het handig zijn om via Bluetooth een extern toetsenbord aan te sluiten op je notebook. Hetzelfde geldt voor werkgerelateerde situaties. Stel dat je een presentatie moet geven aan een grote groep mensen en dat je informatie van je notebook wilt projecteren op een scherm. Met een presentatieapparaat kun je de computer bedienen terwijl je voor je publiek staat; zo'n apparaat is zo klein als de afstandsbediening van een tv. Daarnaast kun je de Bluetooth-functie van een notebook gebruiken voor grafische tablets of inkjet- en laserprinters. Denk eraan dat beide apparaten Bluetooth moeten hebben om te kunnen worden gekoppeld. Als dit niet zo is, delen de apparaten geen gemeenschappelijk profiel en kunnen ze niet samenwerken.

Bluetooth-notebooks verbinden met andere apparaten

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om een Bluetooth-notebook te koppelen aan een compatibel apparaat. In de meeste gevallen hoef je de apparaten alleen maar in te schakelen wanneer ze in de buurt van elkaar zijn. Ze zullen elkaar vrijwel onmiddellijk detecteren. Gelukkig werken recente Bluetooth-apparaten met de juiste hardware zonder stuurprogramma's. Soms heb je echter een stuurprogramma nodig om de Bluetooth-functionaliteit toe te voegen aan een apparaat. Als dit het geval is, ga je naar de website van de fabrikant van het product en zoek je naar stuurprogramma's.