• <Meer weten, ga naar intel.com
Masthead Light

Bestanden tussen computers delen

Als je klaar bent om naar een nieuwe computer over te stappen of als je bestanden tussen je computers en je mobiele apparaten wilt delen, kun je jezelf een hoop tijd besparen wanneer je de onderstaande tips volgt.

Bestanden versturen via e-mail! Fluitje van een cent

Deze mogelijkheid is eigenlijk alleen van toepassing wanneer je kleine bestanden wilt delen, zoals foto's of MP3-bestanden. De meeste e-mailservers stellen een maximale grens aan de bestandsgrootte, dus als je iemand een hele film of de map met alle foto's van je Caraïbische cruise wilt sturen, dan zal je e-mail hoogstwaarschijnlijk als onbestelbaar terugkeren. Het kan ook ongelofelijk lang duren om een groot bestand per e-mail heen en weer te sturen, dus houd dat in de gaten. Je kunt e-mail wel gebruiken om bestanden te delen, maar dat werkt het best voor kleinere bestanden.

Steek er een stick in

Geheugensticks (ook wel bekend als flashstations, USB-sticks of zipdrives) zijn een gemakkelijke en snelle manier om bestanden tussen computers te delen. De technologie is erg gemakkelijk in gebruik en maakt het mogelijk om bestanden overal mee naartoe te nemen. Het enige nadeel is dat het niet op afstand kan — je moet je geheugenstick bij je hebben om bestanden van de ene plaats naar de andere over te brengen. Maar zo'n ramp is dat ook weer niet. Waarom thuis blijven als je een perfect excuus hebt om bij je beste vriend(in) langs te gaan en samen The Princess Bride vanaf je geheugenstick te kijken?

Externe harde schijven

Veel mensen houden er een externe harde schijf op na als een veilige opslagplaats voor hun gegevens in het geval dat hun computer vastloopt, maar je kunt een externe schijf ook gebruiken om bestanden tussen computers te delen. Je kunt een externe harde schijf ook gebruiken als een hele grote geheugenstick. Geheugensticks hebben een lagere capaciteit, maar zijn aanzienlijk minder duur dan zelfs de kleinste externe harde schijf en in de meeste gevallen voldoende. Bovendien past een geheugenstick zo handig in dat kleine vakje van je jeans. Op het moment dat dit artikel werd geschreven, had de grootste beschikbare geheugenstick 256 GB en de grootste harde schijf 4 TB. Een externe harde schijf kan dus makkelijk 16 keer groter zijn dan een geheugenstick, zodat je er veel meer, of zelfs al je bestanden mee kunt overzetten.

Bestanden of mappen delen in je thuisnetwerk

Als je al je foto's, muziek en films op een computer opslaat, dan kun je die bestanden of mappen delen via je thuisnetwerk, zodat een andere computer die onderdeel is van hetzelfde netwerk er toegang toe heeft. Heb je een computer met Windows 8*, dan kun je de bestanden in een openbare map plaatsen of het systeem zodanig instellen dat bepaalde gebruikers toegang krijgen tot de diverse mappen op je harde schijf. Gebruik je een Mac, dan kun je bestanden delen met OS X Mountain Lion*. Welk besturingssysteem je ook hebt, het delen van een schijf biedt je de mogelijkheid om vanaf al je apparaten toegang te krijgen tot je muziekbibliotheek vanuit elke kamer in je huis — zodat je kunt dansen of je leven ervan afhangt, waar je ook bent.

Network Attached Storage (NAS)

Network Attached Storage (NAS) is in feite een combinatie van externe harde schijven en gedeelde bestanden, alleen zijn de NAS-schijven verbonden met het netwerk en niet met een specifieke computer.  De bestanden op die schijven kunnen op een gecontroleerde manier worden gedeeld met iemand die verbinding maakt met hetzelfde netwerk.  Dit betekent dat de computer niet ingeschakeld hoeft te zijn om bestanden toegankelijk te maken en dat je belangrijke gegevens op een centrale locatie kunnen worden bewaard, zodat ze geen ruimte in beslag nemen op je notebook, tablet of telefoon.

Bestanden in de cloud delen

Een andere goede manier om bestanden te delen, is door een persoonlijk account voor cloudopslag te maken. Dit geeft je toegang tot je bestanden waar en wanneer je maar wilt, maar je kunt ook vrienden en familie toegang geven. Dit is een van de gemakkelijkste manieren om bestanden tussen computers te delen. En je hoeft er niet eens voor in dezelfde stad of provincie of zelfs in hetzelfde land te zijn. Als je nog geen eigen account in de cloud hebt, kun je gratis en gemakkelijk toegang krijgen via populaire diensten zoals Dropbox* en Google Drive*. Je bestanden in de cloud opslaan is ook een uitstekende manier om je gigabytes aan muziek, films, foto's en andere onvervangbare bestanden veilig te bewaren, voor het geval dat de harde schijf van je computer het ooit zou begeven.

Wat gebeurt er als je geen toegang tot een schijf hebt?

Denk je eens in – het kán gebeuren. Terwijl je met je smartphone aan het surfen bent op internet, kom je iets tegen dat je met een vriend wilt delen of voor jezelf wilt bewaren; bijvoorbeeld een recept, een grappige YouTube video, of een leuk idee voor de inrichting van je huis. Dat het geen feitelijk bestand is en je geen toegang tot een harde schijf hebt, betekent nog niet dat je geen bladwijzer kunt bewaren door een link op Facebook te posten, een pin op Pinterest te plaatsen of zelfs erover te tweeten.

Welke methode je ook gebruikt om bestanden te delen, de Intel productzoeker kan je helpen om de computer te vinden die het best bij jouw lifestyle past.

 

Klaar voor een upgrade?

Winkel voor een Ultrabook™

 • ASUS TAICHI*

  Het biedt de prestaties van een notebook wanneer je het nodig hebt en het gemak van een tablet wanneer het kan, en is geschikt voor dual displays.

 • Dell XPS* 12

  Half notebook. Half tablet. Deze touch 12" convertible notebook combineert de fun van een Windows 8 touch tablet met de kracht en de productiviteit van een Ultrabook™.

 • Lenovo IdeaPad* Yoga

  Werk in de notebook stand. Blijf op de hoogte in de tablet stand. Laat je concurrenten zien wat je in huis hebt in de tent stand. En je brengt het beste uit jezelf naar voren in de stand mode.

 • Sony VAIO* Duo 11

  Het beste van twee werelden: een full HD notebook en een touchscreen tablet. Alles in een compact, mobiel design dat altijd voor je klaar staat.

 • Acer Aspire S7*

  Acer's slankste en lichtste touch Ultrabook. Deze computer helpt je kanten van jezelf te ontdekken waarvan je niet eens wist dat je ze had.

Gesprekken