• <Meer weten, ga naar intel.com

Windows* op een Mac* (met Intel)

Windows* uitvoeren op een Mac* met Intel

Vroeger konden computergebruikers grofweg worden ingedeeld in twee kampen, Windows*-gebruikers en Mac OS X*-gebruikers. Zelfs een van de meeste iconische reclamecampagnes in de geschiedenis draaide rond de aloude vraag of je een 'Mac- of pc-aanhanger was'. Gelukkig hoef je dankzij het indrukwekkende ontwerp van de software, virtualisatietechnieken en de dynamische Intel-hardware niet langer meer te kiezen. Je kunt Microsoft Windows* op een Mac installeren en uitvoeren, zodat je het beste van beide werelden binnen handbereik hebt.

Er zijn twee primaire technieken om Windows XP*, Windows Vista* of Windows 7* uit te voeren op een Mac. De methode waar jij de voorkeur aan geeft, is afhankelijk van waar je het systeem voor wilt gebruiken. Voor de ene methode wordt gebruikgemaakt van Apple Boot Camp* en de Boot Camp-assistent* om Windows* zelf op een Mac-computer uit te voeren. Voor de andere methode wordt gebruikgemaakt van virtualisatiesoftware om Windows in een virtuele machine' naast je Apple OS X*-toepassingen te draaien. De huidige providers van virtualisatiesoftware zijn VMware Fusion* of Parallels* Desktop for Mac.

Windows op een Mac - Belangrijke beslissing

Voordat je besluit welke methode je wilt gebruiken om Windows* op je Mac uit te voeren, moet je jezelf het volgende afvragen.

Hoeveel geld wil je uitgeven?

In hoeverre moeten het Windows- en Mac-besturingssysteem worden geïntegreerd.

Welke software gebruik je en welke prestaties verwacht je van je computer met Windows 7*?

Welke software gebruik je en welke prestaties verwacht je van je computer met Apple OS X*?

Als je Windows op de Mac uitvoert met behulp van virtualisatiesoftware, kost je dit meer omdat je extra software moet aanschaffen. Bovendien kun je niet optimaal gebruikmaken van het vermogen van je computer. Al je systeembronnen, inclusief het RAM, de processor en de grafische kaart, worden door de twee besturingssystemen gedeeld. Dit is echter een handiger methode omdat je je Windows-toepassingen naast je Mac-toepassingen kunt draaien, je eenvoudig mediabestanden kunt uitwisselen en de installatie veel eenvoudiger is. Als je een gewone gebruiker bent en graag gebruik wilt maken van de twee besturingssystemen, is dit de beste optie voor jou.

Windows op een Mac - Wat heb je nodig?

Vereisten voor de installatie van Windows op een Mac via Boot Camp, dual-boot methode:

* Een Mac met Intel

* Een installatiedisk met Mac OS X v10.5 Leopard* of v10.6 Snow Leopard*

* Boot Camp-assistent*, zoals geïnstalleerd in /Programma's/Hulpprogramma's/

* Een USB-toetsenbord en -muis of een ingebouwd toetsenbord en trackpad.

* Minimaal 10 GB vrije ruimte op de schijf waarop de installatie wordt uitgevoerd (voor Windows en Windows-toepassingen)

* Een authentieke 32-bits versie van Microsoft Windows* 32-bits Microsoft Windows XP*, 32-bits Microsoft Windows Vista*en 32-bits Microsoft Windows 7* worden momenteel volledig ondersteund. Op de MacBook Pro kun je de 64-bits versie van Microsoft Windows gebruiken.

Vereisten voor de installatie van Windows op een Mac via de virtualisatiemethode:

* Een Mac met Intel

* Minimaal 1 GB RAM (2 GB RAM wordt aanbevolen)

* 500 MB vrije schijfruimte voor Parallels* Desktop for Mac en minimaal 5 GB voor elke virtuele machine

* 700 MB vrije schijfruimte voor VMware Fusion* en minimaal 5 GB voor elke virtuele machine

* Mac OS X 10.5.8 of later; Mac OS X 10.6 of later

* Een authentieke 32-bits versie van Microsoft Windows* 32-bits Microsoft Windows XP*, 32-bits Microsoft Windows Vista*en 32-bits Microsoft Windows 7* worden momenteel volledig ondersteund. Op de MacBook Pro kun je de 64-bits versie van Microsoft Windows gebruiken.

Windows uitvoeren op een Mac - Dual-boot via Apple Boot Camp?

Boot Camp* biedt de beste manier om een volledige installatie van Windows* op je Apple Mac-computer te draaien. De Boot Camp-assistent* vind je door achtereenvolgens op Finder -> Programma's -> Hulpprogramma's -> Boot Camp-assistent te klikken en bestaat uit vier primaire componenten:

1) De Boot Camp-assistent, waarmee je een Windows-partitie op je harde schijf maakt.

2) Het Boot Camp-deelvenster met voorkeuren, waarin je kunt aangeven met welk besturingssysteem de computer wordt opgestart.

3) De Boot Camp-stuurpogramma's, die Windows in staat stellen om te profiteren van je Apple Mac-hardware.

4) De applet Boot Camp Windows-besturing, waarin je bepaalde Windows-instellingen kunt beheren van je Mac OS X*-partitie.

Door gebruik te maken van Boot Camp, heeft je Windows-installatie toegang tot de volledige systeembronnen. Wanneer Windows wordt uitgevoerd, gebruik je de systeemeigen snelheid van je Ram, grafische processor en CPU. Games en andere software worden uitgevoerd op de volledige snelheid, en je gegevens worden niet gedeeld met je OS X-installatie. Programma's die niet in een virtuele omgeving werken, zullen met Boot Camp probleemloos werken.

Wanneer je de Boot Camp-assistent start, zal het programma je harde schijven detecteren en kun je een partitie kiezen. Wanneer je je harde schijf partitioneert, hou je wat ruimte op de schijf vrij, formatteer je dit en reserveer je het voor je Windows-installatie. Als je over meerdere harde schijven in je Mac beschikt, kun je desgewenst een volledige harde schijf voor je Windows-installatie gebruiken.

Nadat je de harde schijf hebt gepartitioneerd, wordt je gevraagd de authentieke Windows-installatiemedia te installeren. Vanaf dit punt neemt het Windows-installatieproces het over. Kies de partitie waarop je Windows wilt installeren en start de installatie. Als je alle instructies volgt, wordt je computer uiteindelijk opnieuw opgestart in Windows.

Op dat moment word je gevraagd de disk met Mac OS X te plaatsen, zodat het Windows-besturingssysteem de benodigde apparaatstuurprogramma voor de Mac-hardware kan laden. Nadat de stuurprogramma's zijn geïnstalleerd, is je Apple-computer officieel een dual-boot computer waarop je Mac OS X of Microsoft Windows kunt uitvoeren. Om te bepalen met besturingssysteem de computer wordt opgestart, druk je tijdens het opstarten op de toets Option. Als je standaard een bepaald besturingssysteem wilt opstarten, gebruik je het Boot Camp-deelvenster Voorkeur.

De totale kosten voor deze methode kunnen variëren, afhankelijk van het besturingssysteem dat u kiest, maar Windows 7 is verkrijgbaar vanaf € 119,99 en Boot Camp wordt gratis geleverd bij Mac OS X 10.5 en 10.6. Reserveer ongeveer 1-2 uur voor dit project.

Windows uitvoeren op een Mac - Een virtuele machine uitvoeren?

Het uitvoeren van Microsoft Windows* in een virtuele machine is zeer handig en eenvoudig. Het komt erop neer dat je Microsoft Windows in een venster van Mac OS X* uitvoert. Je gegevens kunnen eenvoudig en zonder problemen worden overgedragen van het ene naar het andere besturingssysteem, je kunt tegelijkertijd aan Windows- en OS X-taak werken zonder dat je een ander besturingssysteem hoeft op te starten.

Door gebruik te maken van een virtuele machine, moet je Windows-installatie de toegang tot je systeembronnen delen. Wanneer Windows wordt uitgevoerd wordt je RAM, grafische processor en CPU gedeeld door de twee besturingssystemen. Hierdoor is het mogelijk dat zowel Windows als OS X aanzienlijk langzamer reageren. Bepaalde games werken mogelijk niet goed en bepaalde software kan niet in een virtuele omgeving worden uitgevoerd. Gelukkig beschikken de meeste huidige Mac-computers over voldoende RAM en een snelle Intel processor die het gebruik van een virtuele machine makkelijk aankan.

De installatiemethoden voor zowel VMware Fusion* als Parallels* Desktop for Mac zijn hetzelfde. Kies en koop de gewenste virtualisatiesoftware en installeer deze zoals elk ander OS X-programma. Start de software en kies ervoor om een nieuwe virtuele machine te maken. Je moet opgeven welk besturingssysteem je wilt installeren, hoe groot je virtuele harde schijf is en hoeveel systeembronnen je hier aan wilt toewijzen. Vergeet niet dat de Windows-installatie op een virtuele machine wel degelijk fysiek ruimte op de harde schijf en in het RAM-geheugen in beslag neemt.

Nadat je de virtuele machine hebt gemaakt, wordt je naar de authentieke Windows-installatiemedia gevraagd en wordt het installatieproces gestart. Tijdens dit proces worden de apparaatstuurprogramma' en het besturingssysteem geïnstalleerd. De virtuele machine wordt uiteindelijk opnieuw opgestart en kun je Microsoft Windows op je Mac uitvoeren. De virtualisatiesoftware installeert enkele specifieke stuurprogramma's en tools om een brug te slaan tussen het systeemeigen besturingssysteem en de virtuele machine.

Omdat het een virtuele machine betreft, worden je netwerkverbinding, USB-poorten, mediastations en andere apparaten met OS X gedeeld. Voor veel aangesloten apparaten, zoals een flashstation of cd-rom, moet je aangeven of Windows of Mac verbinding met het apparaat moet maken en welk besturingssysteem het apparaat beheert. De meeste bestanden kunnen eenvoudig tussen de besturingssystemen worden uitgewisseld.

De totale kosten voor deze methode kunnen variëren, afhankelijk van het besturingssysteem dat u kiest, maar Windows 7 is verkrijgbaar vanaf € 119,99 en voor de virtualisatiesoftware bent u nog eens ongeveer € 80 kwijt. Reserveer ongeveer 1-2 uur voor dit project.

 

Gesprekken