De opnametechnologie voor computeraudio heeft de afgelopen tien jaar een enorme vlucht genomen. Tegenwoordig downloaden veel mensen muziek of streamen ze muziek online. Jij doet dit waarschijnlijk ook. Maar niet iedereen weet dat je nog veel meer kunt doen als je maar de juiste muziekapps en -software in huis haalt. Wist je bijvoorbeeld dat je je eigen ringtone kunt maken? Wat dacht je van een eigen song opnemen? Al deze dingen kun je prima doen met een Ultrabook™all-in-one pc of notebook.

Waarom zou je muziek opnemen op je computer?

Er zijn allerlei redenen om muziek te leren opnemen of bewerken op je computer. Hier vind je slechts een paar suggesties:

  • je eigen ringtones maken
  • je eigen muziek opnemen
  • je muziek delen met familie en vrienden

Je eigen ringtone maken

Als je de ringtones die bij je telefoon inbegrepen waren saai vindt en iets unieks wilt, dan zijn er gratis muziekapps en geluidsbewerkingsprogramma's waarmee je een aangepaste ringtone of meldingsgeluid kunt maken. Bekijk deze informatieve video waarin wordt uitgelegd hoe je je eigen ringtone kunt maken.

Een song maken op je computer

Zit er een song in je hoofd die je wilt delen met de wereld? Soms is het gewoon een kwestie van de juiste apparatuur ontdekken om je artistieke talent te ontplooien. Tegenwoordig kun je professioneel klinkende geluidsopnamen maken met je computer. Maar voordat je dit kunt doen, heb je twee belangrijke dingen nodig.

  • De juiste microfoon. Er zijn microfoons van een paar euro, maar ook van duizenden euro's. Dus hoe weet je welke het beste werkt? Om te beginnen kun je beter geen goedkope computermicrofoon gebruiken als je kwaliteit wilt produceren. Dergelijke microfoons zijn prima om berichten aan je moeder mee op te nemen, maar minder geschikt voor een goede stemopname voor een potentiële hitsingle. Een van de beste allround microfoons die zowel goedkoop is als door veel professionals wordt gebruikt, is de Shure* SM57, die je voor circa $ 100 kunt kopen. Met de juiste adapter kun je hem rechtstreeks aansluiten op de microfoonaansluiting van je computer.
  • De juiste opnamesoftware. Je komt een heel eind met eenvoudige, gratis opnamesoftware zoals Audacity*. Het is een uitstekend softwareprogramma voor beginners en kan je helpen geluid met een heel behoorlijke kwaliteit op te nemen. Maar als je serieus aan de slag wilt door bijvoorbeeld diverse instrumenten over elkaar heen te mixen en krachtige effecten of bewerkingsmogelijkheden zoekt, dan is een programma zoals Pro Tools* waarschijnlijk beter voor je. Je kunt Pro Tools voor zowel Windows* als Mac* computers kopen voor circa $ 600.

Muziek opnemen, bewerken en delen

Hier vind je een informatieve tutorialvideo over hoe je muziek kunt opnemen, bewerken en delen vanaf je pc. Je kunt natuurlijk ook een van de muziekapps kiezen die de audio voor je opnemen en op je harde schijf opslaan in een van vele geluidsindelingen, waaronder MP3.

Als je geluid wilt opnemen op je computer en overweegt om te upgraden naar een nieuwe computer, dan is het goed om te weten dat er redelijk geprijsde apparaten zijn die bij jouw levensstijl passen. Ga naar de Intel productzoeker om het systeem te kiezen dat het best bij jou past of schaf vandaag nog een nieuwe Ultrabook™ aan, de nieuwste computer waar iedereen het over heeft.

Meer informatie

Muziek tips

Gerelateerde video's