• <Meer weten, ga naar intel.com

Draadloze webcam - Installeren en gebruiken

Een draadloze webcam installeren

Door: Anthony Moreira

Draadloze webcam

Een webcam is altijd handig, of je deze nu gebruikt om contact te houden met familieleden over ver, voor videoconferenties met zakelijke klanten of voor beveiligingsdoeleinden. Traditionele webcams waren altijd bedraad. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze via een USB-aansluiting moeten worden aangesloten op een computer, en ze dus altijd in de buurt van de computer moeten worden gebruikt. Bepaalde computers, zoals netbooks en notebooks, zijn voorzien van een in het scherm geïntegreerde camera, die eenvoudig kan worden gebruikt voor videoconferenties. Draadloze camera's kunnen echter vrijwel overal worden geplaatst en bekeken en bieden daarom nog meer flexibiliteit.

Waarom draadloos?

Alles wat draadloos is, is handiger. Met een draadloze camera heb je geen last van een wirwar van draden en je hebt geen hostcomputer nodig om de camerabeelden te kunnen bekijken. Draadloze webcams bieden daarnaast enkele andere voordelen die het overwegen waard zijn. Bijvoorbeeld, als je een draadloze webcam gebruikt, kan iedereen, ongeacht de locatie, via een internetverbinding de camerabeelden en -feeds bekijken. De desbetreffende persoon moet natuurlijk wel over de benodigde rechten en het adres van de camera beschikken.

Je hebt de keus uit een verscheidenheid aan camera's. Voordat je een draadloze webcam koopt, moet je rekening houden met het volgende.

· Om ervoor te zorgen dat een draadloze webcam beschikbaar is in een netwerk, moet deze kunnen communiceren met een router. In de wereld van netwerken, inclusief draadloze netwerken, zijn protocollen net een soort talen. Zorg ervoor dat je router en webcam via hetzelfde draadloze protocol kunnen communiceren. De meeste moderne apparaten ondersteunen 802.11n en zijn ook achterwaarts compatibel met 802.11g-protocollen.
· Bevestig de draadloze beveiligde communicatiemethode tussen de webcam en de router. De configuratie van de beveiligingsinstellingen is optioneel, maar wel wordt wel met klem aangeraden. De beveiligingsmethoden tussen de apparaten werken ongeveer op dezelfde manier, met een vergrendeling en sleutel. Door gebruik te maken van een beveiligingsmethode kunnen apparaten met elkaar communiceren zonder dat een ander niet-gemachtigd apparaat verbinding met ze kan maken. Twee populaire draadloze beveiligingsmethoden zijn WEP en het sterkere WPA.
· Onderzoek het ingebouwde webbeheer van de camera en de gebruiksfuncties. Doorgaans wordt er een ingebouwde webpagina gebruikt om verbinding met de draadloze webcam te maken en deze te beheren en weer te geven. Dit betekent dat je een webbrowser kunt gebruiken om de camera via een in de camera ingebouwde webpagina extern te beheren en weer te geven. De beheeropties variëren per cameramerk en -model. · Kijk ook naar eigenschappen als de videoresolutie van de camera, ondersteuning voor audio en/of een ingebouwde microfoon en de bevestigingsopties, zoals een wandbevestiging of een voet.

Klaar om je draadloze webcam te configureren?

Hoewel de camera's en hun eigenschappen per model enigszins kunnen verschillen, is de installatie en configuratie vaak vergelijkbaar. Om te beginnen zijn draadloze webcams doorgaans voorzien van een fysieke poort voor de verbinding met het netwerk, zodat ze voor initiële installatiedoeleinden ook ook via een kabel een netwerkrouter kunnen worden aangesloten. Dit is omdat niet elk draadloos netwerk hetzelfde is en de camera mogelijk niet meteen draadloos verbinding kan maken met een router. De initiële bedrade installatie kun je het beste in de buurt van de router uitvoeren en niet op de plaats van de uiteindelijke installatielocatie van de router.

De software die bij een camera wordt geleverd, wordt doorgaans gebruikt om de camera-instellingen te configureren. Via een wizard wordt de camera in het netwerk gedetecteerd en worden alle instellingen bevestigd. Hier volgen enkele algemene instellingen.

· Draadloze modus. Ad hoc of infrastructuur? Als je deze vraag wordt gesteld, is de kans groot dat je de Infrastructuurmodus moet selecteren. Dit betekent dat je camera met de router communiceert om toegang tot internet te krijgen, in plaats van de computer.


· Netwerkgegevens.
Je camera heeft een IP-adres nodig. Als je statische IP-adressen gebruikt, moet je de router raadplegen. De kans is groot dat er gebruik wordt gemaakt van DHCP. Dit betekent dat de camera het IP-adres van de router ontvangt. Hou er rekening mee dat een IP-adres openbaar of persoonlijk kan zijn. Je camera maakt waarschijnlijk gebruik van een persoonlijk IP-adres nodig. Dit betekent dat het alleen kan worden weergegeven op het lokale netwerk en niet op internet. Geavanceerde technische kennis en de gebruikshandleiding helpen om de camera openbaar te maken.


Een draadloze webcam moet worden geconfigureerd om met een router te kunnen communiceren. Dit betekent dat er een algemeen communicatieprotocol voor de apparaten moet worden geselecteerd. Zorg ervoor dat je hetzelfde draadloze protocol selecteert als waarmee de router is geconfigureerd.


· Service Set Identifier (SSID). Dit is een netwerknaam. Raadpleeg de router voor de netwerknaam als je deze niet weet.


· Beveiligingsinstellingen.
Als de camera beveiligingsinstellingen ondersteunt, zoals WEP of WPA, kun je deze instellingen desgewenst configureren.


· Beheerdersreferenties.
Voor de toegang tot de configuratiewebpagina van de camera, moeten er een gebruikersnaam en wachtwoord met beheerdersrechten worden gemaakt. Geef deze informatie desgevraagd op.


· Cameranaam. Er kan een naam voor de camera worden opgegeven, zodat deze eenvoudig kan worden beheerd en eenvoudig toegankelijk is. Met behulp van geavanceerde kennis, instellingen en/of tools van derden tools kan de camera worden weergegeven en beheerd door verbinding te maken via een naam in plaats van een IP-adres.

De camera gebruiken! 

Zodra de configuratie is voltooid, kan de camera worden geïnstalleerd op de permanente locatie, draadloos. Vervolgen kun de de camerabeelden bekijken door het IP-adres van de camera op te geven in een browser.

Troubleshooting?

Als je problemen ondervindt bij het configureren van de camera of het weergeven van de beelden, controleer dan de antivirussoftware, firewall of instellingen van de desbetreffende computer. De ondersteuningspagina van de camerafabrikant bevat mogelijk ook tips voor veelvoorkomende problemen.


Gesprekken