• <Meer weten, ga naar intel.com
Masthead Light

Hoe sluit je een notebook aan op je tv via HDMI*

Vraag jij je net als ik wel eens af waarom je steeds die rekeningen van je kabel-tv of satellietverbinding weer betaalt, terwijl er voor weinig of geen geld zoveel fantastische inhoud op internet beschikbaar is?

Als je Hulu*, YouTube* en een streamingabonnement van Netflix* gebruikt, heb je al voor € 8 per maand toegang tot duizenden films en tv-afleveringen.

Misschien is het tijd om de kabel los te laten! Het probleem is dat ik een mooie grote HDTV heb en dat het veel fijner is om daarop te kijken dan op een computerscherm.

De oplossing? Sluit ze op elkaar aan!

Wanneer je recentelijk hebt geupgrade of wanneer je  een nieuw notebook wil aanschaffen met een Intel® Core™ processor, dan kan je notebook wellicht al voorzien zijn van geïntegreerde Intel® WiDi1 hetgeen betekent dat je met een adapter je tv draadloos aan je notebook kunt aansluiten. Maar heb je een ouder systeem, dan kun je beter onderstaande instructies volgen.

Dat is precies wat we in dit artikel gaan doen:
Ik zal laten zien hoe je met een eenvoudige HDMI-kabel je notebook en tv kunt verbinden en hoe je Windows* zodanig kunt instellen dat je alles wat je maar wilt, kunt bekijken op dat grote scherm, terwijl je alles blijft bedienen vanaf je notebook of desktopcomputer.

Hoe ga je van start

Hoe ga je van start

Om te beginnen heb je een computer met een HDMI-poort nodig. (HDMI staat voor high-definition multimedia interface'.) Daarnaast moet je een HDMI-kabel hebben en een HDTV waar je je computer aan kunt koppelen om inhoud te bekijken.

Nu zijn er twee soorten HDMI-kabels: een dikke, die je waarschijnlijk al hebt als je een HDTV hebt; en een heel dunne eenrichtingskabel, die je op de juiste manier moet insteken.

Ik gebruik zo'n dunne kabel om alles te laten werken, maar het werkt ook prima met een dikke kabel. Het voordeel van een dunne kabel is dat je er makkelijker mee kunt reizen. Als je eenmaal doorhebt hoe het moet, zal het je verbazen hoeveel tv's in hotels een HDMI-ingang hebben die je kunt gebruiken om je favoriete inhoud te bekijken; die enorm hoge bedragen die je in een hotel moet betalen om een film te bekijken, zijn dan verleden tijd.

De eerste stap is om alles aan te sluiten. Let op de labels wanneer je de HDMI-kabel achterin de tv inplugt: deze geven de input-poort aan die je dient te selecteren als je de tv aanzet.

Zodra je de HDMI-kabel hebt aangesloten op de computer en de HDTV, gebruik je de knop INPUT van de tv (op de afstandsbediening of aan de bovenkant van de tv zelf) om de juiste ingang te selecteren. De kans is groot dat er niets in beeld verschijnt. Wees niet bang.

De computer configureren voor het gebruik van de HDMI-poort

De computer configureren voor het gebruik van HDMI

Om onduidelijke redenen lijkt Windows* de HDMI-poort te negeren wanneer je er iets op aansluit. We moeten de computer dus opstarten en laten weten dat het de bedoeling is dat er een signaal wordt verstuurd via deze poort.

Dit doe je door naar het Configuratiescherm te gaan en 'Beeldschermresolutie aanpassen' te selecteren. In het venster dat verschijnt, zie je dat er twee verschillende monitoren zijn, maar dat één daarvan is uitgeschakeld, zoals je hier ziet.

Dit los je op door te klikken op de tweede monitor, kies vervolgens 'Het bureaublad naar dit beeldscherm uitbreiden' en klik op 'Toepassen'.

Het HDTV-scherm komt nu tot leven en laat je een Windows-bureaubladachtergrond zien.

Probeer het nogmaals als dit niet het geval is.

Soms moet je het scherm nog een keer selecteren.

Ik raad aan om de resolutie van het tweede scherm in te stellen op minimaal 1100 x 650, afhankelijk van de beschikbare opties. Voor mij werkt1184x666 altijd prima.

De bedoeling is dat de achtergrondfoto schermvullend wordt weergegeven. Zorg dat het geluid niet is gedempt en dat je een redelijk volume hebt op de computer en tv. En kijken maar!

Films kijken op een HDTV

Films kijken op een HDTV

Je hebt de moeilijke stappen nu gehad; de rest is eenvoudig. Open je favoriete webbrowser, ga naar www.hulu.com/ of www.netflix.com/ en kies iets uit wat je wilt zien of waarmee je even wilt experimenteren.

Klik met je muis op de titelbalk van het webvenster en sleep het naar rechts, van het computerscherm af. Zodra het van het computerscherm verdwijnt, verschijnt het op het tv-scherm. Wat je een feite hebt gedaan is jouw bureaublad uitbreiden met een tweede scherm, zodat alles wat je daarnaartoe sleept, wordt weergegeven op de tv, ook al denkt de computer dat het gewoon een tweede monitor is. Handig, toch?

Speel de inhoud af die je wilt bekijken en klik op de optie 'Volledig scherm'. Het venster van de webbrowser en het Windows-bureaublad verdwijnen en de video-inhoud wordt schermvullend weergegeven.

Ga ervoor zitten en geniet.

Valt mee, toch? Als je wilt, kun je ook de inhoud van je computer weergeven op het tv-scherm, maar dat is iets lastiger in te stellen, omdat je zowel voor de tv als voor de computer een werkbare resolutie moet zoeken. Mijn ervaring is dat het makkelijker is om alles in te stellen zoals ik hierboven heb beschreven.

En dan nu het moeilijkste deel... Wat wil je kijken? :-)

Meer informatie

Ultrabook™ huisgenoot

Al het andere lijkt opeens ouderwets.

Nu bekijken >

Bekijk Ultrabook™ devices

Vergelijk processors, notebooks en 2 in 1 devices, inclusief Ultrabook™. Vind vandaag nog je volgende pc.

Intel productzoeker >

Begin met winkelen

Intel® Wireless Display (WiDi) sluit je notebook rechtstreeks aan op je tv.

Nu winkelen voor een Ultrabook™ >

Winkel voor een Ultrabook™

 • ASUS TAICHI*

  Het biedt de prestaties van een notebook wanneer je het nodig hebt en het gemak van een tablet wanneer het kan, en is geschikt voor dual displays.

 • Dell XPS* 12

  Half notebook. Half tablet. Deze touch 12" convertible notebook combineert de fun van een Windows 8 touch tablet met de kracht en de productiviteit van een Ultrabook™.

 • Lenovo IdeaPad* Yoga

  Werk in de notebook stand. Blijf op de hoogte in de tablet stand. Laat je concurrenten zien wat je in huis hebt in de tent stand. En je brengt het beste uit jezelf naar voren in de stand mode.

 • Sony VAIO* Duo 11

  Het beste van twee werelden: een full HD notebook en een touchscreen tablet. Alles in een compact, mobiel design dat altijd voor je klaar staat.

 • Acer Aspire S7*

  Acer's slankste en lichtste touch Ultrabook. Deze computer helpt je kanten van jezelf te ontdekken waarvan je niet eens wist dat je ze had.

Gesprekken

Product- en prestatiegegevens

open

1. Hiervoor is een systeem nodig dat geschikt is voor Intel® WiDi en een ontvangstdevice dat geschikt is om Intel® WiDi te ontvangen. Het afspelen van 1080p en Blu-ray* of andere beveiligde content is alleen beschikbaar op pc's met de derde of vierde generatie pc's met een Intel® Core™ processor met ingebouwde visuals, een compatibele adapter en mediaplayer, en waarop de Intel® WiDi software en graphics driver zijn geïnstalleerd. Raadpleeg de fabrikant van de pc. Voor meer informatie, zie www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/intel-wireless-display.html.