• <Meer weten, ga naar intel.com
Masthead Light

Wat is RAM?

Als de snelheid van je computer je in de steek laat, kan dit een teken zijn dat het RAM van je computer niet meer voldoet aan je eisen. Misschien is je computer twee tot vier jaar oud, wat kan betekenen dat je processor te traag is om te voldoen aan de eisen van de krachtigere toepassingen van nu. Als je jezelf erop betrapt dat je meer dan eens duimen zit te draaien terwijl je wacht totdat je computer op stoom is, is het waarschijnlijk hoog tijd om aan een nieuwe computer te denken. Met de Intel productzoeker kun je de computer vinden die het beste bij je past.


Zo werkt het RAM van notebook en computer

RAM staat voor random-access memory, maar wat betekent dat eigenlijk? Het RAM van je computer is in wezen het kortetermijngeheugen waar gegevens worden opgeslagen die door de processor worden gebruikt. Dit moet je niet verwarren met de langetermijngegevens die op je harde schijf worden opgeslagen; die blijven daar, ook als je de computer uitschakelt. Telkens als je een game speelt vanaf de harde schijf van je computer of een film streamt van internet, worden alle gegevens die de processor van je computer nodig heeft om de game te spelen of de film te bekijken, opgeslagen in het RAM. Dit gebeurt omdat je processor er dan snel bij kan. Als je de game hebt gespeeld of de film hebt bekeken en afsluit, heeft de processor de gegevens niet meer nodig, dus worden deze vervangen door de gegevens van de volgende taak die je opgeeft. Het RAM kan je computer trager maken als er niet voldoende capaciteit is om de processor de gewenste taken te laten uitvoeren. Als je processor meer gegevens wil laden dan het RAM aan kan, moet deze steeds opnieuw teruggaan naar de harde schijf of internet om de informatie op te halen. Denk maar aan iemand die meer tennisballen probeert op te rapen dan hij kan dragen; uiteindelijk is hij langer bezig met het oprapen van de ballen dan met het spel!


Zo werkt de processor van je computer

De processor zorgt ervoor dat je computer kan denken, zoals de denkende delen van je eigen hersenen. Hoe sneller je wiskundige problemen kunt oplossen, de woorden in een boek kunt lezen en begrijpen, een mop kunt snappen of je lichaam precies kunt vertellen wat het moet doen als je sport, des te meer vermogen heeft je brein. Voor computerprocessors geldt hetzelfde. Hoe meer vermogen ze hebben, des te sneller kunnen ze taken uitvoeren met de gegevens (games, films, toepassingen enzovoorts) die beschikbaar zijn op je harde schijf en online. De processor van je computer werkt als een team samen met het RAM. RAM is zoiets als je kortetermijngeheugen. Als je je hoofd zou stoten en je kortetermijngeheugen (je RAM) zou kwijtraken, zou je je niets kunnen herinneren van dingen die meer dan een paar seconden geleden zijn gebeurd.  Maar je kunt nog wel uitstekend denken. Maar stel je voor: zonder enig geheugen zou jij (en je processor) ernstige problemen krijgen.


Meer prestaties voor minder geld

Wat je tegenwoordig op de markt vindt aan All-in-One pc's, notebooks en Ultrabooks™ kan veel betere prestaties leveren voor veel minder geld dan je voor mogelijk houdt. Als je op het punt staat om een nieuwe computer te kopen, bekijk dan vooral een paar van die superieur presterende computers die tegenwoordig op de markt zijn. Je zult aangenaam verrast zijn met wat je vindt.

Klaar voor een upgrade?

Winkel voor een Ultrabook™

 • ASUS TAICHI*

  Het biedt de prestaties van een notebook wanneer je het nodig hebt en het gemak van een tablet wanneer het kan, en is geschikt voor dual displays.

 • Dell XPS* 12

  Half notebook. Half tablet. Deze touch 12" convertible notebook combineert de fun van een Windows 8 touch tablet met de kracht en de productiviteit van een Ultrabook™.

 • Lenovo IdeaPad* Yoga

  Werk in de notebook stand. Blijf op de hoogte in de tablet stand. Laat je concurrenten zien wat je in huis hebt in de tent stand. En je brengt het beste uit jezelf naar voren in de stand mode.

 • Sony VAIO* Duo 11

  Het beste van twee werelden: een full HD notebook en een touchscreen tablet. Alles in een compact, mobiel design dat altijd voor je klaar staat.

 • Acer Aspire S7*

  Acer's slankste en lichtste touch Ultrabook. Deze computer helpt je kanten van jezelf te ontdekken waarvan je niet eens wist dat je ze had.