• <Meer weten, ga naar intel.com

Wat is een tablet?

Door: John Carmitchel 

De tabletcomputer is de afgelopen jaren enorm in opkomst. Dankzij populaire tablets als de iPad* zijn dunne computers met een touchscreen voor veel computergebruikers de eerste keus geworden. Ze maken volop gebruik van de mogelijkheden om te internetten en om de vele speciale apps te gebruiken.

De ene tablet is krachtiger dan de andere en er zijn verschillende besturingssystemen voor tablets. Een processor als de Intel® AtomTM biedt aanzienlijke prestaties voor de huidige generatie tablets. Bepaalde tablets zijn uitgerust met dual-core processors, waaronder de Motorola Xoom* en Asus Eee Transformer*.

Besturingssystemen van tablets. De meeste tablets hebben een besturingssysteem dat is ontworpen om optimaal gebruik te maken van het touchscreen. Het zorgt ervoor dat de tablet cool en interactief aanvoelt en ook nog eens leuk en nuttig is. Een goed besturingssysteem is essentieel voor een goede tabletcomputer.

Populaire besturingssystemen voor tablets zijn onder andere de Honeycomb*-versie van Google Android*, mobiele versies van Windows 7* en XP* en iPad OS* van Apple. Al deze besturingssystemen hebben zo hun voor- en nadelen; allemaal hebben ze speciale app-winkels waar je de capaciteit van je tablet kunt uitbreiden. 

Apps kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld spelletjes, tekstverwerkers en zelfs instrumenten. Over het algemeen maken de apps gebruik van het touchscreen om de gebruiker een ervaring te bieden die met een gewone computer niet mogelijk is. Een touchscreen is een erg gebruiksvriendelijke manier om een systeem te bedienen en daarom proberen tabletfabrikanten de meest toegankelijke besturingssystemen en apps te bieden, zodat tablets een andere ervaring bieden dan notebooks of netbooks.

Toetsenborden en dockingstations. Er zijn echter wel situaties waarin het handig is om een toetsenbord of een met toetsenbord uitgerust dockingstation te gebruiken in combinatie met een tablet. Het is weliswaar mogelijk om op het oppervlak van de tablet te typen, maar met een toetsenbord erbij is dit veel eenvoudiger.

Tablets als de Asus Eee Transformer hebben optionele dockingstations met geïntegreerde toetsenborden. Deze zijn wat duurder, maar kunnen een tablet veranderen in een volledig uitgerust netbook. Ook Apple verkoopt optionele toetsenborden. Deze kunnen worden aangesloten op een iPad.

Camera's. De meeste tablets van dit moment beschikken over een camera die naar voren en naar achteren is gericht. Deze camera's maken het eenvoudig om videoconferentie-apps te gebruiken en om snel foto's met hoge resolutie te maken. Ook hierin verschillen tablets van traditionele computers. Aangezien tablets plat en draagbaar zijn, heeft een geïntegreerde camera echt een meerwaarde.

Nieuwere tablets bieden serieuze prestaties en er zijn verschillende apps verkrijgbaar die daar op inspelen. Ze zijn ideaal om te internetten, een e-boek te lezen of games te spelen. Tablets zijn een informeel type computer, al kunnen tablets ook professioneel worden ingezet, bijvoorbeeld voor artsen en advocaten. Tablets kunnen erg charmant en nuttig zijn, met name nu prijzen zijn gedaald tot minder dan € 300 en er steeds meer functies beschikbaar zijn op moderne exemplaren.


 

Gesprekken