Het stimuleren van de innovatie waar we op vertrouwen

In 1965 deed Gordon Moore een voorspelling die het tempo van onze moderne digitale revolutie heeft bepaald. Door een opkomende trend nauwkeurig in de gaten te houden wist Moore te extrapoleren dat de prestaties van computers op exponentieel tempo zouden toenemen, terwijl de relatieve kosten exponentieel dalen.

Dit inzicht, dat bekend staat als de wet van Moore, werd de gouden regel voor de elektronica-industrie en vormde een springplank voor innovatie. Als medeoprichter heeft Gordon de weg gelegd voor Intel om de steeds snellere, kleinere en goedkopere transistors te produceren die onze moderne devices en speeltjes aandrijven. Zelfs 50 jaar later zijn de impact en voordelen op vele verschillende manieren te merken.

Prestaties—oftewel kracht—en kosten zijn twee belangrijke elementen van technologische ontwikkeling. Naarmate steeds meer transistors op een steeds kleiner oppervlakte passen nemen de prestaties en energiezuinigheid toe, tegen lagere kosten voor de eindgebruiker. Deze ontwikkeling heeft niet alleen bestaande industrieën geholpen en de productiviteit verbeterd, maar het heeft ook tot complete nieuwe industrieën geleid dankzij krachtige en betaalbare computers.

Moores inzicht heeft computergebruik getransformeerd van een zeldzame en dure bezigheid naar een breed beschikbare en betaalbare noodzaak. Alle moderne computertechnologie waar we op vertrouwen is gebaseerd op de wet van Moore. Allerlei innovaties, van het Internet zelf, tot social media en moderne gegevensanalyse, stammen direct af van Moore en zijn inzichten.

De brede beschikbaarheid van goedkope computers die onze wereld steeds verder doordringt verandert de manier waarop we werken, ontspannen en communiceren op fundamentele wijze. De fundamentele kracht van de wet van Moore heeft doorbraken veroorzaakt in moderne steden, transport, gezondheidszorg, onderwijs en de productie van energie. Sterker nog, het is moeilijk om voor te stellen hoe onze moderne wereld eruit zou zien zonder de wet van Moore.

De toekomst

De laatste 50 jaar heeft Gordons voorspelling het tempo bepaald van innovatie en ontwikkeling als een metronoom van de moderne wereld. Dit vooruitzicht biedt de basis voor alle moderne technologie, waaronder de opkomst van digitalisering en persoonlijke elektronica.

In de toekomst verschuift de wet van Moore en gerelateerde innovaties naar de naadloze integratie van computergebruik in onze dagelijkse levens. Deze visie van een verbonden toekomst met eindeloze mogelijkheden biedt zijn eigen voordelen en uitdagingen. Privacy en beveiliging zijn doordringende en groeiende zorgen. Maar de voordelen van steeds slimmere en steeds breder aanwezige computertechnologie die zich aan onze wensen aanpast, zorgt er op de lange termijn voor dat we gezonder, veiliger en productiever zijn.

Video's