Intel® 22 nm technologie

Ontdek 's werelds eerste 3D transistor die geschikt is voor productie op grote schaal

3D, 22 nm: Nieuwe technologie biedt een ongeëvenaarde combinatie van prestaties en energiezuinigheid

Intel heeft een geheel nieuwe technologie ontwikkeld voor toekomstige microprocessorfamilies: 3D transistors geproduceerd op 22 nm. Dankzij deze nieuwe transistors kan Intel onvermoeibaar de wet van Moore naleven, zodat de snelheid van technologische ontwikkelingen de komende jaren voldoet aan de verwachtingen van consumenten.

Eerder waren transistors, de kern van microprocessors, 2D (vlakke) devices. De Intel® 3D tri-gate transistor en de massaproductie ervan markeren een keerpunt in de fundamentele structuur van de computerchip. Verder lezen over de geschiedenis van transistors.

Dat betekent ook dat Intel haar leidende rol behoudt in het aandrijven van 's werelds snelste supercomputers tot de allerkleinste mobiele toestellen.

Kleiner is beter

De maat en bouw van transistors zijn een voorwaarde van het leveren van de voordelen van de wet van Moore aan de eindgebruiker. Hoe kleiner en energiezuiniger de transistor, hoe beter. Intel blijft haar productietechnologie op voorspelbare wijze verkleinen met een serie wereldrecords: 45 nm met high-k/metal gate in 2007; 32 nm in 2009; en nu 22 nm met 's werelds eerste 3D transistor in een grootschalig logic proces dat in 2011 begint.

Met een kleinere 3D transistor kan Intel nog krachtigere processors ontwikkelen met een uitzonderlijk laag energieverbruik. De nieuwe technologie maakt innovatieve microarchitecturen, System on Chip (SoC) ontwerpen en nieuwe producten mogelijk—van servers en pc's tot smartphones en innovatieve consumentenproducten.

Transistoren in drie dimensies

De Intel® 3D tri-gate transistor heeft drie gates die in een 3D­structuur om het silicium kanaal heen zijn gevouwen waardoor ze een ongeëvenaarde combinatie van krachtige prestaties en een ultralaag energieverbruik mogelijk maken. Intel heeft de nieuwe transistor ontworpen vooor unieke energiezuinige voordelen voor handheld devices, zoals smartphones en tablets, en tegelijkertijd voor verbeterde prestaties voor krachtige processors.

Processorinnovatie mogelijk maken

De nieuwe transistors zijn zo ontzettend energiezuinig met lage voltages dat het ontwerpteam van de Intel® Atom™ processor nieuwe innovatieve architecturen kan ontwerpen voor 22 nm Intel® Atom™ microarchitectuur. Het nieuwe ontwerp maximaliseert de voordelen van de extreem energiezuinige 3D tri-gate transistor technologie. En Intels toekomstige SoC producten die gebaseerd zijn op de 22 nm 3D tri-gate transistors verbruiken minder dan 1 mW in standby—voor ongelofelijk energiezuinige SoCs.

Intel blijft innoveren, gebruikers blijven profiteren

De derde generatie Intel® Core™ processor werd aan het einde van 2011 geïntroduceerd als de eerste grootschalig geproduceerde chip die 3D transistors gebruikte.

Intel blijft haar toonaangevende rol houden op het gebied van servers, pc's, notebooks en handheld devices met 22 nm 3D transistor technologie en consumenten en bedrijven kunnen snellere computers, scherpere graphics en een langere accuduur verwachten in allerlei slanke ontwerpen.

 

Media Asset with Text Component (RWD)

Gerelateerde video's

De Intel® 3D tri-gate transistor en de massaproductie ervan markeren een keerpunt in de fundamentele structuur van de computerchip. Verder lezen over de geschiedenis van transistors.

Bekijk de video

Volg het productieproces van de computerchip op basis van Intel® 22 nm technologie met 3D transistors.

Bekijk de video

Gerelateerd materiaal