Ultrasnelle, ultrazuinige devices van Intel

14 nm transistors verbeteren de prestaties en voorkomen lekverliezen in een groot aanbod van producten van mobiele devices tot servers. Op basis van Intels® 14 nm technologie wordt een groot aantal verschillende krachtige en energiezuinige producten geproduceerd, waaronder servers, pc's en producten voor het Internet of Things. De eerste systemen die gebaseerd zijn op de Intel® Core™ M processor lagen rondom kerst in de winkels, waarna in de eerste helft van 2015 een breder OEM aanbod volgde. Verdere producten op basis van 14 nm procestechnologie worden in de komende maanden geïntroduceerd. 

De 14 nm technologie biedt op basis van de tweede generatie 3D tri-gate transistors toonaangevende prestaties, energieverbruik, dichtheid en kosten per transistor, en vormt de basis voor een breed aanbod aan producten, variërend van zeer krachtig tot zeer energiezuinig.

Kleiner is beter

Intels 14 nm technologie biedt goede dimensionele schaling ten opzichte van 22 nm. De transistorvinnen zijn langer, dunner, en dichter op elkaar geplaatst voor een hogere dichtheid en een lagere capaciteit. Verbeterde transistors vereisen minder vinnen voor een nog grotere dichtheid, en het SRAM celformaat is bijna de helft van dat in 22 nm.

14 nm fabricage

Intels 14 nm proces entoonaangevende system-on-a-chip (SoC) product zijn nu goedgekeurd en op grote schaal in productie, met fabrieken in Oregon (2014), Arizona (2014) en Ierland (2015).

Gerelateerde video's

Intel Fellow Mark Bohr bespreekt het nieuwe 14 nm transistorproces en hoe de tri-gate fins nu langer, dunner en dichter op elkaar geplaatst zijn, voor meer prestaties, een lager energieverbruik en een langere accuduur voor een geweldige computerervaring.

Bekijk de video

De Intel® 3D tri-gate transistor en de massaproductie ervan markeren een keerpunt in de fundamentele structuur van de computerchip. Verder lezen over de geschiedenis van transistors.

Bekijk de video

Gerelateerd materiaal