• <Meer weten, ga naar intel.com

Cloudverhalen: Ontwikkelings- en testomgeving

EMC brengt ontwikkelings- en testomgeving naar de cloud

Door Mike Liberty, manager Lab Services, Unified Storage Division, EMC

 

Als wereldleider op het gebied van hoogwaardige oplossingen voor dataopslag ondersteunt EMC IT-infrastructuur- en virtualisatietechnologie en -systemen. De ontwikkeling van een nieuw opslagproduct voor gevirtualiseerde computeromgevingen, het EMC* VNXe* systeem, bood ons een perfecte kans om de ontwikkelings- en labomgeving naar de cloud te brengen. De opslagbranche is zeer concurrerend, dus ons doel was de marktintroductietijd te beperken door de snelheid van het testproces te verhogen en de kosten te verlagen.

We implementeerden onze USD Cloud, een geautomatiseerde en gevirtualiseerde zelfservice-cloud die duizenden ontwikkelaars, quality assurance engineers en programmeurs in staat stelt hun eigen werkomgeving in te richten via een portal. Voor de komst van USD Cloud moesten engineers hun eigen IT- en serveromgeving maken, installeren, beheren en bijhouden. Nu hebben ze hun handen vrij en kunnen ze zich vrijwel geheel richten op productontwikkeling en testen, en hoeven ze nauwelijks tijd te besteden aan het instellen van de werkomgeving.

We begonnen met het ontwikkelingsysteem naar de cloud te brengen, waarbij de krachtige engineering desktops werden vervangen door virtuele ontwikkelingsmachine's (VM's) op basis van Linux. We overtekenden de individuele servers, omdat de mogelijkheid van VMware om de belasting evenwichtig te verdelen over meerdere servers ervoor zorgde dat de hoge CPU-activiteit over het hele systeem verdeeld werd, ook als meer dan één ontwikkelaar tegelijk een constructie van start liet gaan.

Toen die overschakeling eenmaal voltooid was, verplaatsten we de fysieke testomgeving naar de cloud, met behulp van simulatoren. Nu kunnen ontwikkelaars hun code naar een gesimuleerd product uploaden en binnen de cloud testen, en hoeven ze niet meer naar een laboratorium om de code daar in een fysieke machine te laden. Bovendien kunnen engineers de hele metriek in real-time bewaken, duizenden individuele test- en ontwikkelingsomgevingen creëren en gebruik maken van een complexe simulatiefaciliteit. We denken dat de mogelijkheid om echte USD opslagarrays te simuleren in de USD Cloud een architectonisch unicum is binnen de branche, en dankzij dit kenmerk heeft USD de hele levenscyclus van productontwikkeling aanzienlijk kunnen verbeteren.

Het instellen van de oorspronkelijke infrastructuur om de behoeften van de ontwikkelings-VM's en de simulator te kunnen verwerken was een echte uitdaging. We gebruiken het VCE-model voor zakelijke clouds op basis van Cisco*, EMC en VMware* technologie en oplossingen: Cisco levert de servers, VMware de virtualisatielaag en EMC zorgt voor de back-endopslag. We ontwierpen een geografisch gespreid systeem dat de belasting van 500 ontwikkelingssystemen plus de bijbehorende simulatoren die in één cloud draaiden, aankon—een behoorlijk fors systeem, dus—met een grote infrastructuur op het hoofdkantoor in Hopkinton, Massachusetts, en kleinere stukjes van onze cloud op onze locaties over de hele wereld.

Onze uiteindelijke implementatie combineert VMware vSphere* 5.0 Enterprise Plus en vCenter* 5.0 met EMC VNX* 5500 opslagarrays, en Cisco 10 gigabit Fibre Channel over Ethernet (FCoE) netwerktechnologie en Cisco UCS* blade servers voorzien van Intel® Xeon® processors. Het resultaat is een hoog beschikbare cloud die tot 1.500 virtuele machines kan ondersteunen.

Het inzetten van de Cisco UCS blade-farm was een van onze slimste zetten, op weg naar de cloud. In eerste instantie probeerden we het met servers in rekken, maar we ontdekten al snel dat een blade-farm gemakkelijker te onderhouden is en veel minder ruimte inneemt. Verder voorzagen we de individuele servers om te beginnen van een vast aantal VM's, maar al snel voegden we de VMware Distributed Resource Scheduler (DRS) toe als oplossing voor een gelijkmatige verdeling van de belasting over de servers, waardoor we aanzienlijk meer capaciteit kregen om op een betrouwbare manier meer gebruikers te kunnen bedienen.

Dat leverde onmiddellijk kostenvoordeel op. We wisten 20 krachtige engineering desktops—van zo'n USD 2.000 per stuk—te verplaatsen naar één server van USD 5.000. Als je die besparingen extrapoleert naar het huidige aantal van 500 gebruikers, dan levert dat een flinke besparing op. Verder verminderden we de operationele kosten door middel van de simulatoromgeving. In plaats van een enorme labruimte vol apparatuur, en hoge energie- en koelingskosten, konden we de omvang en kosten op elk van die punten fors reduceren. Samengevat realiseerden we 30 procent besparing op de IT-hardwarekosten, werden de verzendkosten drastisch teruggebracht, waren we 20 procent minder tijd kwijt aan het instellen van de testomgeving en werd de marktintroductietijd voor nieuwe producten ook nog eens een stuk korter. De efficiencywinst levert ons meer kapitaal op om in de toekomst te investeren inproductinnovatie en kwaliteit, en in nieuwe initiatieven om de marktintroductietijd te verkorten.

Mike Liberty

 

'We denken dat de mogelijkheid om echte USD opslagarrays te simuleren in de USD Cloud een architectonisch unicum is binnen de branche, en dankzij dit kenmerk heeft USD de hele levenscyclus van productontwikkeling aanzienlijk kunnen verbeteren.'