• <Meer weten, ga naar intel.com

Intel® Platform Innovation Framework for UEFI

De Unified EFI Specificatie definieert een interface tussen een besturingssysteem en de platformfirmware.

De Intel® Platform Innovation Framework for UEFI architectuurspecificatie beschrijft primair de ontwerpelementen van een innovatieve benadering met betrekking tot de constructie van firmware voor platforms die zijn gebaseerd op de Intel architectuur.

Het ontwerp wordt gekenmerkt door een centraal framework dat de services en de infrastructuur levert om de bouwstenen van modulaire software te combineren.

Samen vormen de infrastructuurcode (ook wel de foundation genoemd) en de juiste selectie modulaire bouwstenen een complete platformsoftware-implementatie die is ontworpen om het platform te initialiseren en de shrink-wrapbesturingssystemen of andere aangepaste applicatieomgevingen op te starten.

De foundations bestaan uit de PEI- (pre-EFI initialization) en DXE-fasen (driver execution environment), die beide in deze specificatie worden beschreven.

Daarnaast worden in deze specificatie een aantal andere ontwerpelementen beschreven in een poging om een complete set basislijnontwerpen en servicesondersteuning voor arbitraire bouwstenen te bieden waarmee een bepaalde platformfirmware-image wordt aangepast aan de hardware, en het beoogde doel en de markt voor de desbetreffende hardware.

Aanvullende ontwerpelementen zoals beveililgingsservices, beleidsbeheer voor opstartapparaten, runtimeservices, afterlife, firmwareopslag, gebruikersinterface, integriteitsservices voor de firmware, ondersteuning voor de beheereigenschappen, comapatibiliteit met oudere versies en paden voor opstarten/hervatten.

Interoperabiliteit en componentspecificaties

De interoperabiliteit en componentspecificaties bevatten een gedetailleerdere beschrijving van de functionele componenten die de PEI en DXE foundation complementeren. Daarnaast hebben ze ook een architecturale functie in het ontwerp van het framework.

'Architecturaal' betekent in deze context dat de functionele componenten services leveren waarvan mag worden verondersteld dat ze altijd aanwezig zijn voor elke code die is ontworpen en geschreven voor verschillende platforms die firmware gebruiken die is gebaseerd op het ontwerp van het framework.

Specificatiedownloads

De volgende specificaties voor het Intel® Platform Innovation Framework for UEFI kunnen worden gedownload. Alle specificaties zijn beschikbaar als PDF.

Feedback met betrekking tot de specificaties geven >

Downloadbare PDF's:

Een dubbele asterisk (**) duidt op een Foundation specificatie.

Overzicht van de Extensible Firmware Interface Specificatie

Deze pagina bevat alleen EFI specificatiegegevens voor EFI 1.10 en EFI 1.02 en deze specificaties kunnen nog altijd worden gedownload via deze site. De meest recente specificatie voor EFI is echter samengevoegd met de UEFI specificatie en leden kunnen deze specificaties downloaden via de UEFI website (Unified Extensible Firmware Interface).

EFI Specificatie

Je kunt versie 1.10 van de EFI Specifiatie downloaden, een document downloaden met de verschillen tussen conceptversie 0.95 en de uiteindelijke versie of gerelateerde specificaties weergeven. Kies uit het volgende:

  • Download Specificatie 1.10 Update -001. EFI Specificatie 1.10 update -001 bevat ophelderingen en correcties die zijn ingediend en geaccepteerd tussen 7-01-2003 en 01-11-2003, nadat de formele EFI Specificatie 1.10 is vrijgegegeven.